Maavillase lõnga pesemine enne kuduma hakkamist käsitsi või pesumasinas
+12
Pisi-Pisi
Annyliis
katriina7
Helen
Angela
Katriina
Kaisukas
rion
Emmaliine
toomkuningas
helin12
maasikmari
16 posters
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Maavillase lõnga pesemine enne kuduma hakkamist käsitsi või pesumasinas
Sain päranduseks mitu vihti nö nõukaegadest pärit maavillast lõnga. Kuidas seda peaks nüüd enne kerasse kerimist töötlema? Tõenäoliselt vajab pesu, sest on selline hästi rasvane ja ka lõhnab selliselt. Aga millega pesta- villašampooniga või on veel mingeid kavalaid nõkse, kuidas hooldada?
Enne kui kuduma plaanid hakata, siis on hea lõngaviht villašampooniga ära pesta ja siis kerasse kerida. Kui plaanid kududa millalgi hiljem, siis las seist sellisena, nagu ta praegu on - see aine peaks koid eemal hoidma.
Re: Maavillase lõnga pesemine enne kuduma hakkamist käsitsi või pesumasinas
Mina leotan ja pesen villasampooniga Orto omaga ja siis loputusvette lisan äädikat, nagu vanasti

Mul tekkis koju 4 kilo ilusat peenikest maavillast lõnga. Probleem on aga selles, et see vajab kindlasti enne kuduma hakkamist pesemist. Ma pole aga kunagi lõnga enne kudumist pesnud ja kui aus olla, siis ei teagi, kuidas seda teha. Masinasse ju ei pane
. Seega kõik ideed ja nõuanded on teretulnud.

Kui mina olen villast enne kasutama hakkamist pesnud, siis sooja vette panen special villapesušampooni ja pesen vihthaaval läbi. Pärast loputan natsa jahedama veega, pigistan vee välja ning panen kuivama.
Viimati muutis seda rion (Püh 15 Juul 2012, 17:54). Kokku muudetud 1 kord

Ka minul pole midagi uut lisada

Kuidas te kuivatate, panete rippuma või põrandal?
Kui kunagi Raasiku lõngani jõuan, äkki peaks siis ikka enne pesema.
Kui kunagi Raasiku lõngani jõuan, äkki peaks siis ikka enne pesema.

Pesemise kohta pole midagi lisada. Kuivatan kas rippudes või siis kui pesurest on tühi, siis laon täies pikkuses restile. Eks rippudes natuke venib jah, aga kui enne tööd nagunii proovilapp teha, siis pole ju vahet. Valmis asjal on.
Mina olen viimasesse loputusvette ka sensitive pesuloputusvahendit lisanud, et lõng kududes veelgi pehmem oleks ja siis kuivama riputanud.

Loputusvette võib soodat lisada (ka pehmuse eesmärgil).
Annyliis- Sissekirjutusega
- Heegeldusoskus : olemas
Kudumisoskus : olemas
Postituste arv : 3513
Ma tegin igatahes enne pesu 3 eelloputust. Ikka parajalt must vesi tuli. Tegu on lõngaga, mida polegi peale lõngaks ketramist pestud. Ühe vanatädi lõng. Ilus lõng on tegelt. Ja ime peenike. Ilmselt mingi sallilõnga laadne. Ja nagu laps naeris- see lammas on väga lokkis villaga olnud, sest nii kui lõng märjaks läks, läks see meeletult lokki
. Panin vannituppa värvirulli konksu (puhta ikka
) külge rippuma. Eks vaatame, mis tast tuleb. Ideeliselt tahan seda veel värvida ka. Kuna lõnga on piisavas koguses käes, siis julgen katsetada
. Mida ma sellest pärast teen, sellest pole mul aimugi. Salli ma kindlasti ei koo, sest ma ei kannata nii karedat lõnga. Aga villaseid sokke ja veste (kahekordselt lõnga võttes) saaks kindlasti teha.

Mul on oma järge ootamas suurem kogus villast lõnga, mis oleks vaja puhtaks saada. Kui ma selle õrnpesuprogrammiga pesumasinasse topiks, milline võiks tulemus olla? Tasuks see katsetamist? Käsitsi ma sellist kogust pesema ei hakka.

minu masina õrn pesu põhimõtteliselt ainult loksutab nats pesu ja ülejäänud aja see istub lihtsalt vees...

Kas villa programmi pole? Vist mõlemad programmid teevad tiiru ja leotavad, siis jälle tiir ja leotus, vähemalt villa oma küll.
Soovitan vihid ettevaatlikult panna kuuma vette (natukese pesuvahendiga). Vett peab olema palju! Lasta seal seista, liigutada nii vähe kui võimalik. Kui vesi on jahtunud, teha paar suuremat loputusvett ja jälle lasta seista. Minul lasi sedaviisi kõik saast lõnga küljest ise lahti. Liis Luhamaa õpetus

Soovitan vihid ettevaatlikult panna kuuma vette (natukese pesuvahendiga). Vett peab olema palju! Lasta seal seista, liigutada nii vähe kui võimalik. Kui vesi on jahtunud, teha paar suuremat loputusvett ja jälle lasta seista. Minul lasi sedaviisi kõik saast lõnga küljest ise lahti. Liis Luhamaa õpetus

Ma panen siia märgi maha. Sõbranna andis mulle suure u 10 kg kotitäie maavillast nõukaaegset valget lõnga, vist 8/2 suuruses. Ja see on vana, must ja haiseb koirohu järele. Viskasin selle kõik veel suurde musta prügikotti ja kotisuu tugevasti kinni. Prooviks ühe vihi pesin, loputusvette panin äädikat. Aga ikka kuidagi tuim ja kare ja elutu tundub. Ma ei teagi, kas tasub oma energiat selle lõnga peale kulutada.
Mina pesen lõnga pesumasinas, eraldi programm; 30*C, 800 pööret tsentrifuugil. Vihid peavad korralikult seotud olema, vähemalt 4 kohast. Meeldib rohkem, kui käsitsi pestud, muutub kuidagi kohevamaks ja on ühtlasemalt puhas. Valgele lõngale, kui ma seda hiljem ei planeeri värvida, lisan vahel ka valgendavat Vanishit. Pesuvahenditest sobivad villastele mõeldud tooted. Vanumist ei ole vaja karta, sest 30* ei vanuta lõnga ära. Minu jaoks - mäsu vähem, tulemus parem.
Minu katsetus kukkus igal juhul läbi. Miks, ei tea. Ilmselt on pesumasina temperatuuri reguleerimine tuksis. Ma panin 30 kraadi peale. Välja võttes oli asi nii tuline, et praktiliselt polnud võimalik katsuda. Nüüd on mul kodus hunnik vanutatud lõnga. Sellest ma vist kirjatud kampsunit ei koo...

Pisi-pisi, kas oli ikka villapesu programmi peal või lihtsalt pesuprogramm ja 30 kraadi?

Paraku panin automaatselt tavaprogrammi 30 kraadiga. Aga tegelikult ei ole asi nii hull, kui ma esmapilgul vaatasin. Esimese hooga vaatasin, et prügikasti need rastapatsid, ei neist asja saa. Aga nüüd ma harutasin tunniga ühe toki lahti. Lõng on puhas, mis on põhiline. Värvilt peaks olema valge, aga on ebaõnnestunud helebeeži värvi. Lõng on nüüd paksem/kohevam, kui enne oli 8/2, siis nüüd on jämeduselt 8/3. Kes tahab ülejäänud rastapatse harutama tulla?

Kahju küll, et sul nii läks. Mina pesin ka just 1988 aastal kedratud lõnga, sain ilusaks valgeks.
Mina ei julge villaseid asju masinas pesta. Ikka käsitsi. Ainukesed, mis masinasse panen, on Dropsi sokilõngad. Need ei vanu ka 40 kraadi juures. Kuid Koduekstrast ostetud sokilõngast ostetud sokid esimesel korral tõmbasid veidi väiksemaks, edasi on jäänud suurus samaks.
Pisi-Pisi, jõudu sulle harutamiseks/kerimiseks!
Pisi-Pisi, jõudu sulle harutamiseks/kerimiseks!

» Ketran ja ka müün koeravillasegust käsitsi kedratud lõnga :)
» DROPS Andes
» Millist lõnga eelistad?
» Pika värviüleminekuga meriinovillast lõnga?
» Teeme koos: "Värvime ise lõnga"
» DROPS Andes
» Millist lõnga eelistad?
» Pika värviüleminekuga meriinovillast lõnga?
» Teeme koos: "Värvime ise lõnga"
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1